BAYRAMDA SAĞLIĞINIZI KORUYUN

BAYRAMDA SAĞLIĞINIZI KORUYUN

Kurban Bayramı’nda özenle hazırlanan sofralarda yemeklerin çoğunun et ağırlıklı olması çeşitli sağlık sorunlarını ve kilo alımını beraberinde getiriyor. Bayram boyunca tüm öğünlerde tek yönlü beslenmek sindirim sistemine de zarar verebiliyor

. Bu süreçte sık görülen ishal, mide ağrısı ve bulantı gibi sağlık sorunlarını yaşamamak ve kilo almamak için dengeli beslenme kurallarına iki kat daha fazla özen göstermek gerekiyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Emine Yüzbaşıoğlu, bayramı sağlıkla ve kilo almadan geçirmek için önerilerde bulundu.

 

Bayram boyunca tek yönlü beslenmek sizi hasta eder

Kurban kesimiyle başlayan et tüketimi, bayram boyu sürmektedir. Öğlen kavurma, akşam kızartma, sonraki gün mangal gibi farklı pişirme yöntemleriyle de olsa her öğünde tek yönlü beslenmekten kaçınılmalıdır. Özellikle, tansiyon, diyabet, böbrek ve kalp gibi kronik rahatsızlığı olan kişilerin fazla et tüketmeleri, yağ alımının artmasına ve ciddi sağlık problemlerinin yaşanmasına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra herhangi bir kronik rahatsızlığı olmayan kişiler de tek yönlü beslenme nedeniyle çeşitli sindirim sistemi sorunları yaşamaktadır.

 

Fazla et tüketimi ishali tetikliyor

 

Fazla et tüketimine bağlı olarak en sık karşılaşılan sindirim sistemi rahatsızlıklarının başında ishal gelmektedir. Kurban Bayramı’nda ishal sorunu yaşayan kişiler bağırsak hareketlerini hızlandırıcı yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durmalıdır. Et tüketimine ara verilip patates, pirinç, muz, yoğurt gibi vücutta su tutmaya yönelik yiyecekler tercih edilmelidir. Ayrıca vücuttaki sıvı kaybını önlemek amacıyla su alımı artırılmalıdır. Bu süreçte çiğ veya pişmiş sebze, kepek ekmek, meyve gibi posa içeriği yüksek yiyecekler de tüketilmemelidir.

 

Bulantı olursa etten ve tatlıdan uzak durulmalı

 

Kurban Bayramı’nda sık karşılaşılan diğer bir sindirim problemi ise mide ağrısı ve bulantısıdır. Fazla et ve tatlı tüketimine bağlı olarak ortaya çıkan bu sorunda, az ve sık yemeye başlanmalı ve yağlı yiyecekler tüketilmemelidir. Kızarmış ekmek, galeta, yağsız beyaz peynirli tost, yağsız makarna, leblebi, yağsız yoğurt çorba bu sorunla karşılaşıldığında tercih edilmesi gereken yiyeceklerin başında gelmektedir. Kızartma, hamur işleri, tatlı ve et ise ağrı ve bulantı devam ederken tüketilmemesi gereken yiyecekler olarak sıralanabilir.

 

Kahvaltıda açma ve poğaça yerine bol domates salatalık tüketin

Bayramda kilo alımından kaçınmak için dengeli beslenme kurallarına özen göstermek gerekmektedir. Bu süreçte mutlaka uyulması gereken ilk kural, güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlamaktır. Kahvaltının içeriği de çok önemlidir. Börek, poğaça, kızartma gibi ağır yiyecekler değil, peynir, zeytin, haşlanmış yumurta, söğüş gibi hafif yiyeceklerden oluşan bir menü tercih edilmelidir. Ayrıca gün boyunca ara öğünler atlanmamalıdır. Ana öğünlerden birinde sebze yemeği seçilmeli pilav, makarna, börek gibi karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek yardımcı yemeklerden uzak durulmalıdır. Bu tür yardımcı yemekler yerine tam buğday, kepek, çavdar ekmekleri tercih edilmelidir.

 

Ayran ve az şekerli hoşaf sağlıklı birer bayram ikramı olabilir

Bayramda et tüketimi yalnızca bir öğünle sınırlandırılmalı, diğer besin grupları olan yoğurt gibi süt grubu, salata gibi sebze grubu ve meyve grubu gıdalar da bu öğünde etle birlikte tüketilmelidir. Tatlı tüketimi de mümkün olduğunca az olmalı ve şerbetli tatlılardan uzak durulmalıdır. Aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçınılarak günlük 2-2.5 litre su içilmelidir. Yemeklerin yanında gazlı içecekler yerine ayran veya az şekerli hoşaf içmek fazladan şeker alımını önleyecektir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.