Beyşehir Belediyesi “Şivlilik” Geleneğini Beyşehir’e Taşıyor
Beyşehir Belediyesi “Şivlilik” Geleneğini Beyşehir’e Taşıyor
Beyşehir’de bundan böyle mübarek üç aylar, şivlilik adetinin yerine getirilmesiyle birlikte başlayacak.
Beyşehir Belediyesi, sadece Konya il merkezine has olan “şivlilik” geleneğini Beyşehir’e de taşıyor.
Beyşehir Belediyesi, ilçe merkezinde yaşayan çocuklara 6 Nisan Çarşamba günü şivlilik ve fener alayı coşkusu yaşatacak.
Belediye Başkanı Murat Özaltun, mübarek üç ayların başlangıcının, Konya merkezde ‘şivlilik’ denilen bir gelenekle kutlandığını belirterek, bu güzel adeti Beyşehir ilçesine de taşımaya karar verdiklerini söyledi.
Bu kapsamda Beyşehir’de 6 Nisan Çarşamba günü saat 19.30’da şivlilik ve fener alayı etkinliği düzenleyeceklerini belirten Başkan Özaltun, tüm Beyşehir halkını çocuklarıyla birlikte Anıt meydanında buluşmaya davet etti. Bu etkinlikle Beyşehir’de yine bir ilke imza atacaklarını belirten Özaltun, “Beyşehir Belediyesi olarak Beyşehir’de hep ilklerin öncüsü olmaya devam edeceğiz. Etkinliğimizde Anıt meydanında toplanacak çocuklarımıza fenerler dağıtacağız. Ardından ateşlenecek fenerlerle festival alanına kadar fener alayı yürüyüşü gerçekleştireceğiz.Burada ise çocuklarımızı sürpriz aktivite ve ikramlar bekliyor.”dedi.
Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, düzenlenecek etkinliğe sayılı günler kala buluştuğu öğrencilerle de şivlilik adetini konuştu. Fidan dikmek için Beyşehir Organize Sanayi Bölgesi’ne gelen öğrencilerle sohbet eden ve şivliliğin ne anlama geldiğini soran Özaltun, bu etkinliği Beyşehir’e taşıdıklarının müjdesini verirken 6 Nisan’da Anıt meydanında buluşmaya davet etti. Özaltun, günümüzde değişen zamanın, adetleri unutturmak için çabalasa da, Konya’da üç ayların hala bu güzel adetlerle başladığına dikkati çekerek, “İnşallah Beyşehir’de de üç aylara bu güzel adetlerle başlangıç yapacağız. Mübarek üç aylara, inşallah çocuklar mutlu, evlerimiz şenlikli gireceğiz.”dedi.
Konya’da şivlilik kutlamaları Regaib kandilinden bir gün önce, gece saatlerinde başlıyor. Akşam namazının kılınmasının ardından kağıttan yapılmış fenerlerini ellerine alan çocuklar, anne ve babalarıyla birlikte sokaklara çıkarak fenerlerini ateşliyorlar ve hep beraber neşeyle sokakları dolaşmaya başlıyorlar. Bu geleneğe ‘fener alayı’ deniliyor. Sonra da sokakları dolaşan çocuklar, gençler, anneler, babalar; onlar gelmeden mahalledeki ağabeylerinin mahallenin bir köşesinde yaktıkları ateşin etrafında toplanıyorlar. İsteyenler ateşin üzerinden atlayabiliyorlar. Şenlik, eğlence ve kutlamalar gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürüyor.
Ertesi gün ise Şivlilik günü icra ediliyor. Regaib kandilinin sabahında, ellerine poşetlerini alan çocuklar, mahalle mahalle, ev ev dolaşarak kapıyı açanlara ‘kandiliniz mübarek olsun’ sözleriyle beraber "şivlilik" diye sesleniyorlar. Ev sahipleri ise buna zaten önceden hazırlıklı olduklarından, çocuklar gelmeden hazır ettikleri gofret, bisküvi, çikolatalardan minik konuklarına ikram ediyorlar. Gidenlerin peşinden yeni gelen çocuklar yine "şivlilik" nidalarıyla çalıyorlar kapıyı ve bu böylece akşama kadar devam ediyor.
“Şivlilik” kelimesinin kökeni tam olarak bilinmese de en güçlü tahmin, yöresel dilde “şivlilik”in kandil anlamına geldiği yönünde birleşiliyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.