AK Parti, komisyona sunduğu anayasa değişiklik teklifinde seçim barajının dayanağı olan düzenlemeye yer vermedi.
AK Parti, anayasa değişiklik teklifinde seçim barajının dayanağı olan düzenlemeye yer vermedi. Sabah'tan Zübeyde Yalçın imzalı haberde düzenlemenin ayrıntıları ve diğer ülkelerin seçim barajı oranları yer aldı.
KAPI ARALANIYOR
Yüzde 10'luk seçim barajının dayanağını anayasanın "seçim kanunları, temsilde adalet ve yönetimde istikrar ilkelerini bağdaştıracak biçimde düzenlenir" fıkrası oluşturuyor. Anayasa Mahkemesi, bu hükme dayanarak yüzde 10'luk barajı iptal etmedi. AK Parti'nin teklifinde, bu düzenlemeye yer verilmedi.
TÜRKİYE'Yİ YÜZDE 7 İLE RUSYA İZLİYOR
Anayasanın bu şekilde kabul edilmesi halinde seçim barajının da daha aşağı çekilmesi gündeme gelebilecek. Anayasa Mahkemesi, "yönetimde istikrarı zedeler" gerekçesiyle barajın düşürülmesini iptal edemeyecek. Avrupa ülkeleri içinde en yüksek seçim barajı Türkiye'de. Yüzde 7'lik baraj ile Türkiye'yi Rusya izliyor.
Almanya, Belçika, Estonya, Gürcistan, Macaristan, Moldova, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya yüzde 5, Avusturya, Bulgaristan, İtalya, Norveç, Slovenya, İsveç yüzde 4, İspanya, Yunanistan, Romanya, Ukrayna yüzde 3, Danimarka yüzde 2, Hollanda yüzde 0.67 baraj uyguluyor.
AK Parti, seçim yasalarında yapılan değişikliklerin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılan seçimlerde uygulanmaması hükmüne de önerisinde yer vermedi.
Din ve vicdan özgürlüğü maddesinde mahalle baskısına karşı düzenleme de istendi. Öneride, "kimsenin, dini inanç ve kanaatlerinden ve inancının gereklerini yerine getirmemekten dolayı kınanamayacağı, suçlanamayacağı ve farklı bir muameleye tabi tutulamayacağı" ifadesi yer aldı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, One Love festivalinde içki içilmesinin yasaklanmasına dayanak olarak gösterdiği, gençlerin alkol, uyuşturucu, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklara karşı korumasına ilişkin devletin gerekli önlemleri almasını düzenleyen maddeye yer verilmedi.