DSYB'NİN SÜT İŞLEME VE DÜVE YETİŞTİRME TESİSİ HİZMETE AÇILDI.

Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin (DSYB) günlük 80 ton çiğ süt işleme kapasiteli tesisi törenle hizmete açıldı.

Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin (DSYB) günlük 80 ton çiğ süt işleme kapasiteli tesisi törenle hizmete açıldı.

Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin, Kaşınhanı’ndaki Süt İşleme ve Düve Yetiştirme Merkezi’nin açılış töreni AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız  İl, ilçe teşkilatı mensupları sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti. 

“KONYA BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIKTA TÜRKİYE’NİN LİDERİ”

 

Konya’nın 40 bin 838 kilometrekare yüz ölçümüne sahip olduğuna değinen AK Parti Konya Milletvekili Halil Etyemez, “Konya’mız tarım ve hayvancılıkta büyümeye ve güçlenmeye devam ediyor. AK Parti Genel Başkan Yardımcımız Sn. Leyla Şahin Usta, AK Parti İl Başkanımız Hasan Angı ve İl Başkanlığı tarım komisyonumuzla birlikte Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin Süt İşleme Tesisi ve Damızlık Düve Merkezinin açılışına katıldık. Konya’mıza bu güzel tesisleri kazandıran, ekonomimize ve istihdama katkı sağlayan Birlik Başkanımız Edip Yıldız ve yönetimini tebrik ediyorum.

Konya’mızdaki çiftçilerimize son 16 yılda yaklaşık 2 milyar TL’si hayvancılık olmak üzere 7.2 milyar TL destek verdik. 2002 yılında verilen 146 milyon TL desteği, 2018 yılında 852 milyon liranın üzerine çıkarttık.

Ülkemizde 2002’de 8,4 milyon ton olan süt üretimini yüzde 150 artırılarak, 20 milyon tonun üzerine çıkarttık. Süt üretimini 2019 yılında 22 Milyon tona 2023 yılında ise 24 Milyon tona çıkarmayı hedefliyoruz.

Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde AK Parti olarak çiftçilerimizi desteklemeye devam edeceğiz.” dedi.

“KÜPELEME FAALİYETİNİ ÜCRETSİZ YAPIYORUZ”

Konya’nın 24 ilçesinde üretilen sütün yüzde 26’sını tek başına pazarlayan bir birlik olduklarına dikkat çeken Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız,  “Hizmetlerimizi her sene katlayarak ileriye götürüyoruz. 2011 yılında küpeleme hizmetimizi Tarım ve Orman Müdürlüğümüzden devralıp biz gerçekleştiriyoruz. Ayrıca üreticimize verdiğimiz sözü de tutarak küpeleme faaliyetini de ücretsiz yapıyoruz. Ayrıca 2019 yılında da birliğimize üye olmayan üreticilerimiz de dâhil olmak üzere küpeleme faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. Biz ayrıca ıslah birliğiyiz. Suni tohumlama ıslahın en kolay yoludur. Şu an Konya’da yapılan suni tohumlamanın üçte birini tek başına yapan bir yapıyız. Hayvanların gebeliğine erken teşhisini sağlayan ultrason makinesiyle yıllık 50 bin ultrason muayenesi yapıyoruz” dedi.

 “KIRMIZI ET SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ”

 

Süt tesisinin açılışında çiftçilere müjdeler veren Yıldız, “ Yakın zamanda üreticimizin memnun kalacağına inandığımız kırmızı et sorununu çözen bir projeyi hayata geçireceğiz. 30 bin metre karede yapmayı düşündüğümüz projemiz hazır. Biz üreticiler olarak artan maliyetler karşısında gerçek üreticiyi bulan krediler istiyoruz. Özellikle bakanlık tarafında verilen kredilerde işletme geçmişi olan ve bu işi yıllardır sürdüren gerçek üreticiyle bu teşviklerin buluşması gerekir. Ayrıca Fabrikamızda süzme yoğurt, rulo kaymak, tereyağı, beyaz peynir ve sütün fazla olduğu dönemde süt tozunun da ilave edilmesiyle beraber toplam kapasitesi 400 ton olacak bir fabrikanın açılışını gerçekleştiriyoruz. Süt işleme tesisinde kase yoğurt, süzme yoğurt, beyaz peynir, tereyağı, rulo kaymak, kahvaltılık kaymak üretilmeye başlanmış olup tüketici talepleri doğrultusunda yeni çeşitler geliştirilecektir. Konya DSYB Süt İşleme Tesisinde üretilen ürünler başta merkez ilçeler olmak üzere birçok taşra ilçesinde market reyonlarında yerini almıştır.” diyerek sözlerine son verdi.

 

Konuşmaların ardından tesisin açılışı yapılan dua ile gerçekleştirildi. Katılımcılara geleneksel Konya pilavı ikram edildi.

- Tüketiciye uygun fiyata süt ürünü

Kaşınhanı Mahallesi'nde faaliyete başlayan tesis, yaklaşık 15 milyon liraya mal oldu. Tesis, üreticiden toplanan sütü işleyerek elde edilen ürünleri kentteki marketlerde tüketiciye uygun fiyata sunmayı amaçlıyor.

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri