Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Anadolu Ereğli Güç Birliği Derneği Başkanı Hızır Doğru, şunları söyledi: “Anadolu Ereğli Güç Birliği Derneğimizin misyonu; her zaman, her yerde sosyal, kültürel ve istihdama yönelik projelerle çocuklarımızı ve coğrafyamızı onurlu bir geleceğe taşımaktır.
Derneğimizin amacı bölgemizin sosyal, kültürel ve ekonomik tüm süreçlerini, verileri toplayarak tanıyarak sorunlara çözüm üretmek için mücadele etmektedir.
Öyle bir imparatorluk ki; Âlimi Şeyh Edebali "Müjdeler olsun ey Osman! Hak Teala, sana ve senin evladına saltanat verdi. Bütün dünya, evladının himayesinde olacak." derken, bir çağ kapatan ve bir çağ açan "Benim gücümün ulaştığı yerlere, sizin imparatorunuzun hayalleri bile ulaşamaz." Diyen dünyanın hayran olduğu Fatih Sultan Mehmet ve "Osmanlılar Allah adını yürekten tekrarlayarak düşmanların üzerine atlıyorlardı. Herkes onlara hayrandı." Liman von Sanders Alman General’inin övdüğü ecdadımızın bölgemizde izlerini araştırdık. Osmanlı arşiv belgelerinde bölgemize ait bin 500 dosyada, yaklaşık 6 bin belge tek tek okunarak içinden 140 belgeyle bu kaynak kitap hazırlanmıştır.
Kitapta Ereğli halkımızın azınlıklara hoşgörüsü, İvriz halkının konukseverliği (4.Murat) ,Surre alaylarının güvenliğini sağlayan Horti Hanı derbentçisi beydikleri, Kırım muhacirlerinden teşekkül eden Osmaniye (Ayrancı) ’nin kuruluşu, Divle’nin tarihi eserleri, Horasan’dan gelen Karacadağ nahiyesinde Yakub Işıklar ve Hızır Işıklar Zaviyesi Vakfı, "Âlimlerin atının ayağının altından sıçrayan çamur bizim şerefimizdir."diyen Padişah Yavuz Sultan Selim ziyareti , "Ya Rabbi! Senin kudret ve himayeni diliyor, Hz. Muhammed'in (s.a.v) ümmetine yardımını niyaz ediyorum."diyen Kanuni Sultan Süleyman Han’ın ordusuyla konaklaması ve Ereğli’den geçen Hicaz demiryolunun resmi açılışı, Alman İmparatoru Guilliume'un memnuniyet mesajı gibi birçok gizli olayların belgelerini, tarihin tozlu raflarından alıp gün ışığına çıkarmış olduk. Osmanlı dönemine ait orijinal belgelerle hazırlanan bu kitap, yerel tarihimiz için muhteşem bir kaynak olacaktır.
‘’Geçmişler geleceğe, suyun suya benzemesinden daha çok benzer’’ diyen İbn Haldun’unun da ifade ettiği gibi tarih başlı başına bir ilimdir. Tarih bilincinden yoksun olan milletlerin, gelecekleri karanlıktır. “Osmanlı Arşiv Belgelerinde Ereğli” çalışmamızla geçmişten kopmamak, kültürümüzü unutmamak ve yaşatmak adına orijinal arşiv belgelerinden yararlanarak hazırladığımız bu değerli eserin, genç nesillerimize ve bölgemize çok şey katacağı inancındayız. Osmanlı Arşiv Belgelerinde öğrendiğimiz öğrenemediğimiz Ereğli’mizi ziyaret eden başta Cihan Padişahlarımız olmak üzere bu topraklara devletine ve insanlığa hizmet eden ve eser bırakan tüm ecdadımızı rahmetle ve minnetle anıyoruz.
Anadolu Ereğli Güç Birliği Derneğimizin hazırladığı bu eserin kitaplaşmasında emeği geçen dernek yönetimine, üyelerimize, bilimsel olarak katkı sağlayanlara, maddi ve manevi desteklerini esirgemeyenlere ayrıca takdim yazarak bizleri onurlandıran büyüklerimize şükranlarımı sunarım” dedi.