1.106 konutun doğalgaz dönüşüm çalışmaları Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut’un katılımı ile başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yeni çevre projelerinin ve yeşil yatırımların Konya’nın çehresini değiştirerek, güzelliğine güzellik katacağını belirtti. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, hayata geçirecekleri doğalgaz dönüşümünün Konya’nın hava kalitesine olumlu yansıyacağını ifade ederek, “Şehrimizin bu önemli turizm bölgesinde hava kalitesi yönetimi güçlenecek. İklim değişikliği stratejisine ve Temiz Hava Eylem Planına böylece güçlü bir katkı sağlayacağız.” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya Tarihi Kent Merkezi ve Mevlana Bölgesi Hava Kalitesinin İyileştirilmesi Projesi’ni hayata geçiriyor.
Mevlana Meydanı’nda gerçekleştirilen projenin başlangıç programında konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın en önemli çekim merkezi konumundaki Mevlana Türbesi bölgesinin özellikle kış aylarında zaman zaman hava kirliliği sorunu yaşadığını vurguladı.
PROJE HAVA KONYA’NIN HAVA KALİTESİNE OLUMLU KATKI SAĞLAYACAK
Hava kirliliğine sebep olan en önemli etmenlerin başında ısınmadan kaynaklı fosil yakıtların kullanılmasının geldiğini kaydeden Başkan Altay, “ Bu sebeple bugün startını vereceğimiz doğalgaz dönüşümü, hava kalitesine olumlu katkı sağlayacaktır.” dedi.
SOSYAL YARDIM ALAN HANELERE ÖNCELİK VERİLECEK
Proje ile bölgede 3,87 kilometrekarelik alanda öncelik sosyal yardım alan haneler olmak üzere konutlarda doğalgaza geçişi sağlayacaklarının müjdesini paylaşan Başkan Altay, “Burada ilk etapta; sosyal yardımlaşma kömürü ve Sosyal Kart kullanan, 65 yaş aylığı ile geçimini sağlayan, Mevlana Türbesi etrafında bulunan ve ısınma ihtiyacını katı yakıtla karşılayan bireysel konutlar ile altyapı ve imar sorunu olmayan, doğalgaz hattı olan ve abonelik sistemine geçebilecek proje sahasındaki diğer konutlar yararlanacak. Belirlediğimiz 1.106 konutun doğalgaz dönüşümünü gerçekleştireceğiz. 10 mahallede, 171 cadde ve sokakta uygulanacak projemizde doğalgaz dönüşümü sağlanacak konutların yüzde 50’si sosyal yardımlaşma kömürü kullananlardan oluşuyor.” ifadelerini kullandı.
YARINLARIMIZA TEMİZ BİR KONYA’YI BIRAKMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Başkan Altay, “Böylece şehrimizin bu önemli turizm bölgesinde hava kalitesi yönetimi güçlenecek. İklim değişikliği stratejisine ve Temiz Hava Eylem Planına böylece güçlü bir katkı sağlayacağız. Yarınlarımıza çevreyle, doğayla, temiz havasıyla iç içe yaşadığımız bir Konya’yı aktarmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Şehrimizdeki birçok önemli yatırımda olduğu gibi bu projede de bizlere büyük destek veren Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum’a tüm hemşehrilerim adına teşekkür ediyorum.” sözleriyle konuşmasını bitirdi.
KONYA TÜRKİYE’NİN EN ÇEVRECİ ŞEHRİ OLMAYA ADAY
AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı, “İnşallah bugün yapılan işle beraber gerçekten büyük bir adım atılmış olacak. Çevrede Konya modelini Konya her vasfı ile hak eden bir şehir. Türkiye’nin en çevreci şehri olmaya aday bir şehir. Biz bugünümüzün çevresini korurken aynı zamanda yarınlarımızın, geleceğimizin çevresini de bugünden aslında teminat altına almış oluyoruz. Bu projede emeği geçen herkese canı gönülden teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
TAŞINAMAZ ÇEVRESEL BASKIYA ÜLKEMİZDE BÜYÜK BİR HASSASİYET VAR
Konya Valisi Vahdettin Özkan, dünyanın taşınamaz bir çevresel baskıyla karşı karşıya olduğunu ifade ederek, “Bu baskıları bertaraf etmek için tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük bir hassasiyet var. Çevresel değerlerin muhafazası yönünde devletimiz özellikle Cumhurbaşkanımızın güçlü iradesiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın belirlediği perspektif doğrultusunda ayrıca bütün belediyelerimizin çevresel değerleri muhafazaya yönelik stratejinin altını doldurmaya yönelik faaliyetleri takdire şayandır. Bu yönüyle Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız başta olmak üzere bütün belediyelerimizin çevresel değerleri koruyarak gelecek nesillere aktarma yönündeki çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum.” dedi.
BU PROJE DÜNYANIN HER YERİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR MODEL OLUŞTURUYOR
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, “Avrupa Birliği olarak Konya Büyükşehir Belediyesi’ni çevre faaliyetlerinde desteklemekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Böylelikle daha temiz hava başarılabilir. Çünkü temiz hava meselesini biz de umursuyoruz. Bugün başlatılan projenin ne kadar önemli olduğunun da farkındayız. Bu proje bizim için çok önemli. Çünkü sadece Türkiye için değil, dünyanın her yeri için çok önemli bir model oluşturuyor.” açıklamalarında bulundu.
KONYA’NIN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEK, GÜZELLİĞİNE GÜZELLİK KATACAK
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Çevre Haftasında açıklayacakları yeni çevre projelerinin ve yeşil yatırımların Konya’nın çehresini değiştirerek güzelliğine güzellik katacağını ifade ederek, çevreye saygılı şehirler hedefiyle Türkiye’nin her tarafında başlattıkları yeşil yatırımların bir yenisini daha Konya’da başlattıklarını söyledi.
BU AZİZ ŞEHRE HİZMET ETMEK BİZİM İÇİN ŞEREFLERİN EN BÜYÜĞÜ
Konya’nın hava kalitesini iyileştirecek, daha temiz havaya sahip olmasını sağlayacak bir projeyi daha hayata geçirmenin heyecanı içinde olduklarını dile getiren Bakan Kurum, “Konya’mıza her geldiğimizde, her kavuşmamızda, her kucaklaşmamızda olduğu gibi; yine Cenab-ı Allah’a sonsuz şükürler ediyoruz. Bu aziz şehre, bu kadim şehre hizmet etmek bizim için şereflerin en büyüğü.” dedi.
4 KİLOMETREKARELİK ALANDA 1.106 KONUT DOĞALGAZA KAVUŞACAK
Özellikle kış aylarında, bulundukları alanda, kömür kullanımına bağlı olarak yoğun bir hava kirliliğinin söz konusu olduğuna dikkat çeken Bakan Kurum, “Şehrimizin bu sorununu da çözmek için Büyükşehir Belediye Başkanımızla birlikte son derece örnek bir hava kalitesi çalışması için kolları sıvadık. Şehrimizin tarihi ve kültürel açıdan önemli olan şehir merkezindeki 4 kilometrekarelik alanda bulunan 1.106 konutumuzun doğalgaz dönüşümünü yapma kararını aldık.” diye konuştu.
TARİHİ ŞEHİR MERKEZİNDE HAVA KİRLİLİĞİ SONA ERECEK
Hayata geçecek projeyle; Konya’nın tarihi şehir merkezi ve Mevlana Bölgesinde hava kirliliğini sona erdireceklerini kaydeden Bakan Kurum, böylesine çevreci hedeflere, hayırlı hedeflere, güzel hedeflere hizmet edecek projenin hayırlı olmasını diledi.
KONYA VE ÜLKKE GENELİNDEKİ HAVA KİRLİLİĞİYLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI
Türkiye’nin en büyük şehirlerinden biri olan Konya’da, doğalgaz kullanımının sanayide 2003’te, konutlarda da 2004 yılında başladığını anımsatan Bakan Kurum, Konya ve ülke genelinde yaptıklarını uygulamalardan bahsederek şunları kaydetti: “Konya’mızı; şehrin genelini kapsayacak şekilde Merkez, Erenköy, Selçuklu, Meram, Karatay, Ereğli ve Sarayönü’nde bulunan 10 izleme istasyonumuzdan 7/24 online olarak takip ediyoruz. Bugün 81 ilimizde ve Konya’da, 5 metreye kadar mesafeleri ölçebilen, 3 boyutlu yazılımla, hava kirliliğine neden olan noktaları anlık tespit ediyoruz. Ona göre harekete geçiyoruz. Türkiye’de kirletici vasfı yüksek olan 300’den fazla sanayi tesisinin 686 bacasını ekiplerimiz sürekli takip ediyor. Yine 81 ilimizin tamamında hayata geçirdiğimiz Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi’mizle egzoz muayenesi yaptırılmayan araçları trafikte otomatik olarak tespit ediyoruz. Bu anlamda da milyonlarca aracın havayı kirletmesinin önüne geçiyoruz.”
Bakan Kurum son olarak, Konya’nın tüm projelerini yakından takip eden, çevre sevdalısı lider Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti.