Ramazan geldi, hoş geldi! 11 ayın sultanı Ramazan ayı boyunca sofralar huzur, keyifli sohbetler ve leziz tariflerle dolup taşıyor. Bununla birlikte, kimi zaman mideleri yoran menüler de karşımıza çıkabiliyor. Bu güzel ayda mide sağlığını korumak ve sindirim sorunlarının önüne geçmek için çeşit çeşit çayları da iftar ve sahur sofralarından eksik etmemek gerekiyor. İftar ve Sahur Arasında İçildiğinde Ramazanı Daha Rahat Geçirme Garantili 9 Çay başlığı altında işte bu çayları derledi:
Lime dilimli buzlu yeşil çay
Yeşil çayın metabolizmayı hızlandırma ve yağ yakma özelliklerine bir de enerji vermesi eklenince değmeyin keyfinize. Üstelik içindeki buz yeşil çaya destek olup metabolizmanızı hızlandıracak,
lime dilimleri sindiriminizi kolaylaştıracak.
Nane çayı
Nane çayı yemeği fazla kaçırınca şişen midelere ilaç gibi gelir. Hazımsızlık sorunlarını çözer, nefis tadıyla da ağzınızdan midenize uzanan bir ferahlık sağlar, gaz sorunlarına iyi gelir.
Rezene çayı
Gaz sorununu çözen bir diğer çay ise rezene. Bağırsakları ve mideyi rahata kavuşturan rezene çayı metabolizmayı hızlandırarak yağ yakmayı hızlandırır. 1 su bardağı kaynamış suya 1-2 çay kaşığı kurutulmuş rezene ekleyip 10 dakika beklemek yeterli.
Meyan kökü çayı
Sahurda içildiğinde susuzluk gideren meyan kökü çayı, hazımsızlığın da önüne geçiyor. Aktarlarda bulunabilen meyan kökünden çay yapmak için önce küçük parçalara ayırmak gerekiyor. 1 bardak kaynamış suyun içine 1 çay kaşığı meyan kökü atarak 5 dakika bekletmek yeterli oluyor.
Tarçın çayı
Tarçının mide ağrılarına iyi gelme, metabolizmayı hızlandırma ve açlık hissini bastırma gibi özellikleri var. Tarçın çayı hem 4-5 parçaya bölüp kullanılabilecek çubuk tarçınla hem de toz tarçınla hazırlanabiliyor.
Yasemin çayı
Hem fiziksel hem de ruhsal olarak rahatlamanın formülü olarak bilinen yasemin çayı, yağ yakımını da hızlandırıyor. Mide asitlerini düzenleyerek gastrit ve hafif mide ağrılarını dindirmede de oldukça etkili.
Funda çayı
Tadı biraz sert olsa da, Ramazan’da tercih etmek için pek çok sebep var. Böbreklerin çalışmasını düzenliyor, yenenlerin kolayca sindirilmesini sağlıyor, uyku bozukluklarının önüne geçerek sahura kalkmayı kolaylaştırıyor. Funda yapraklarını 5 dakika kaynatmak, ardından 10 dakika demlemek yeterli.
Sarımsak çayı
Sarımsak çayı hazmı kolaylaştırmasıyla Ramazan’ın göz bebeği lezzetlerinden olabilir. Kolesterolü dengelemesi, metabolizmayı hızlandırması ve yüksek tansiyonu dengelemesi de, sarımsak çayını iftar ve sahurun vazgeçilmezi kılacak.
Karahindiba çayı
Kan şekerini düzenleyen ve bu nedenle sık sık acıkma ve aşırı yeme isteğinin önüne geçen karahindiba çayı adeta sahur için yaratılmış. Hazırlanışı diğer çaylara oranla biraz zahmetli: 6 çay kaşığı kurutulmuş karahindiba kökü ve 6 çay kaşığı karahindiba yaprağı kaynamış suyun içine atılır, su içinde karahindiba yaprağı ve kökü varken 20 dakika daha kaynatılır. Taze karahindiba kullanılacaksa ölçü 2 katına çıkarılarak aynı işlem uygulanır. Sonrasında afiyetle içilir.
Bazı çayların tatları herkesin ağız tadına uygun olmayabilir. Acı veya lezzetsiz bulduğunuz çayları tarçın, süt veya bal ile tatlandırabilir, rahatça içebilirsiniz. Son olarak, ciddi bir rahatsızlığınız varsa bu çayları tüketmeden önce doktorunuza başvurmanız gerekir