Bozdağ, TBMM Genel Kurulu'nda yerel seçimlerin öne alınmasını öngören anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerinde Hükümet adına söz aldı.
Yerel seçim takviminin başlaması ve yapılması arasındaki sürece bakıldığında, bu düzenlemenin haklı ve yerinde olduğunun görüleceğini belirten Bozdağ, ''1 Ocakta takvim başlıyor, kış şartlarının en ağır olduğu Ocak, Şubat ve Mart ayları. Bu şartlar, 81 il, ilçe ve beldelerdeki ağırlığı, şiddeti farklı olmakla beraber her yerde yaşanıyor'' dedi.
Bozdağ, bu şartlar altında seçim propagandasının sağlıklı zeminde olmadığına işaret ederek seçmenlerin partileri ve adayları doğru değerlendirmesi açısından da ciddi zorluklar yaşandığını vurguladı.
Bekir Bozdağ, düzenlemenin, siyasi partilerin arzu ettiği rahatlık içinde propaganda yapabilmesi, adayların kendilerini anlatabilmelerine olanak vermesi ve seçmenlerin propagandaya erişmesinde engelleri kaldırması açısından önemli bir adım olduğunu söyledi.
Değişikliğin, bütçe açısından da yararına değinen Bozdağ, Mart'ta seçilen belediye başkanının, bir önceki başkanın bütçe ve programıyla karşı karşıya kaldığını, Ekim'de yapılması halinde ise kendi bütçesini yapabileceğini, zaman kaybetmeden projelerini hayata geçirebileceğini kaydetti. Bozdağ, zaman israfını kazanca dönüştürmekte herkes için yarar bulunduğunu dile getirdi.
Bozdağ, 2014'te Cumhurbaşkanı seçiminin yapılacağına, yerel seçimlerle birlikte iki seçimin aynı yıl içinde olmasının bazı zorluklar getirebileceğine dikkati çekti. Bozdağ, iki seçimin sağlıklı yapılabilmesi için yerel seçimlerin öne alınmasında yarar olduğunu belirtti.
-''Yangından mal kaçırmak değil''-
AK Parti'nin, yerel seçimleri, ''yangından mal kaçırmak, bir takım hesapların içine girmek'' amacıyla öne almadığını belirten Bozdağ, ''Bizim önerimiz ama MHP'nin de desteği var. Hesap yapsak, başka parti de yapmaz mı; onlar da yapar. İki rakip partinin hesabı uyuştuğunda, biri hesap yapıyor demek yanlıştır'' dedi.
Mevcut belediyelerin, yüzde 56,68'sinin AK Parti'li belediyelere ait olduğunu anımsatan Bozdağ, sözlerini, ''5,5 ay önce milletimizin huzuruna gidelim; hem irade yenilensin hem yönetenler yenilensin. Milletimiz bize yönetimi veriyorsa biz, başkalarına verirse onlar hizmet etsin. Bundan daha güzel ne olabilir? 'AK Parti, ekonomi kötü diye de bu düzenlemeyi getiriyor' değil. Ekonomi kötüyse, işler iyi gitmiyorsa, sandık fatura kesme yeridir, vatandaş faturayı kesecektir. AK Parti beceremiyorsa AK Parti'ye, başkaları beceremiyorsa ona kesilecek. Bize kesilecek faturaya razıyız. Milletimizden ne gelecekse o bizim için baş tacı, kıymetlidir'' diye sürdürdü.
-''Düzenlemeyi takdir edeceğine inanıyoruz''-
Bozdağ, Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda değişiklik yapan kanun tasarısına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.
Tasarıyı, önemli bir tasarı olarak nitelendiren Bozdağ, bunun Hükümet, iktidar grubu açısından da riskler içerdiğini söyledi. Bozdağ, her türlü eleştiriyi, faturayı hesap ederek tasarıyı getirdiklerini kaydetti.
Türkiye'de bazı adliyelerin kapatılması kararı da aldıklarını hatırlatan Bozdağ, ''Ülkenin yararını düşündük, popülist davransaydık, siyasal hesaplar içinde olsaydık, kapatan adımları atma yerine başka adımları atardık. Parayı doğru yönetecek, hizmeti doğru şekilde vatandaşa götürecek, etkin, verimli adımları atmak hepimizin görevidir. Bu düzenleme önemli, tarihi bir düzenlemelidir, Türkiye'yi bölen düzenleme değildir. Bu konuda pek çok yanlış bilgilerle, insanımızın aklının karıştırılmaya çalışılacağını biliyoruz. Vatandaşımızın bu düzenlemeyi takdir edeceğine inanıyoruz'' diye konuştu.
Yerel seçimlerin, Cumhuriyet Bayramı'na da denk gelebileceğine ilişkin bir soruya Bozdağ, ''Cumhuriyet Bayramı'na denk gelirse, demokrasi bayramı ile Cumhuriyet Bayramı birleşir, Cumhuriyetimiz demokrasi ile taçlanmış olur. Burada bir art niyet yok, altında herhangi bir şey aramayı doğru görmüyorum. Herhangi bir hesap yapılmış değil'' karşılığını verdi.
-Soruşturma izinleri-
Belediyelerle ilgili soruşturma veya incelemelerin idareler tarafından yapıldığını ifade eden Bozdağ, 29 Mart 2009 ile 1 Temmuz 2012 tarihleri arasında verilen soruşturma izinlerini açıkladı. Bozdağ, AK Parti'den 545 belediye başkanıyla ilgili karar verildiğini, MHP'den 200, CHP'den 378, BDP'den 84 belediye başkanıyla ilgili, diğer belediye başkanıyla ilgili ise 122 izin verildiğini bildirdi.
Bozdağ, ''Aynı tarihler arasında bakanlık makamından alınan araştırma, ön inceleme ve ön inceleme onaylarının dağılımı ise AK Parti'li belediyelerle ilgili 1461 onay verildi, CHP ile ilgili 946, MHP ile ilgili 382, BDP ile ilgili 144, diğerleri ise 246. AK Parti, CHP, MHP, BDP'li ve bağımsızlardan haklarında iddia, ihbar, şikayet olanlarla ilgili inceleme, soruşturma yapılması yasal bir konudur. Bunlarla ilgili işlemler, bütün belediyeler bakımından ayrımsız yapılmaktadır'' diye konuştu.
Genel Kurul'da, daha sonra teklifin maddelerine geçilmesinin oylamasına geçildi.