Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Katar'daki Suriye muhalefeti toplantısının olumlu gelişmelerle son aşamaya geldiğini belirterek, Reform İzleme Grubu toplantısı için bulunduğu Bursa'daki programını kısa keserek buradan Katar'a gideceğini söyledi.
Davutoğlu, Bursa'da düzenlenen 27. Reform İzleme Grubu Toplantısı'nın ardından toplantının ev sahibi Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in katılımıyla düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.
Perşembe günü Katar'da Suriye muhalefetinin toplantısına katıldığını hatırlatan Davutoğlu, toplantın Suriye muhalefetinin yeniden yapılandırılması ve demokratik sürece hazırlanması konusunda son derece önemli olduğunu söyledi.
Mısır Dışişleri Bakanı Kamil Amr ile Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği toplantısı hazırlıklarını görüşmek ve Reform İzleme Grubu toplantısı için Türkiye'ye döndüğünü kaydeden Davutoğlu, Doha'daki toplantıyla ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi.
Davutoğlu, "Bazı pürüzler vardı aşılması gereken. Bu konuda Türkiye olarak gerek orada bulunan heyetimizle, gerek buradan yaptığımız görüşmelerle katkıda bulunmuştuk. Şimdi bu toplantı son aşamaya gelmiş durumda, olumlu gelişmelerle son aşamaya geldi. Biraz önce Katar yetkilileriyle tekrar temasta bulunduk. Akşam saat 9 gibi Katar'da son aşamayla ilgili hazırlıklar tamamlanmış olacak. Bir anlamda bu yeniden yapılanma süreci inşallah tamamlanmış olacak" diye konuştu.
Katar'daki toplantının Türkiye'nin Arap Birliği ile birlikte yürüttüğü bir süreç olduğu için orada bulunması gerektiğini ifade eden Davutoğlu, Bursa programını kısa kesip buradan Katar'a geçeceğini söyledi.
Davutoğlu, Katar'daki temaslarının ardından Türk-İtalyan Forumu için İtalya'nın başkenti Roma'ya geçeceğini ve yarın akşam Türkiye'ye döneceğini ifade etti.
Katar'daki Suriye toplantısı-Suriye muhalefeti toplantısı sona erdi
Türkiye uzlaşma sürecinde önemli rol oynadı
Katar'ın başkenti Doha'daki Suriye muhalefeti toplantısının sona erdiği ve gruplar arasında büyük ölçüde ittifak sağlandığı bildirdildi.
Hafta başında başlayan ve 4 gündür yoğun bir şekilde devam eden muhalefet toplantısının, bugün öğle saatlerinde bittiği belirtildi.
"Suriye İçin" adı altında yapılan müzakerelerde Riyad Seyf'in geçiş hükümeti önerisinin kabul edilmesinin ardından, Suriye Ulusal Konseyi ve diğer muhalif örgütlerin yeni oluşumdaki konumu, geçiş hükümetinin başkanının kim olacağı, askeri üst komuta ve hukuk komitesi oluşturulması konuları tartışıldı.
Görüşmelere, SUK Başkanı George Sabra ile Suriye Devrim Konseyi (SDK) Başkanı Heysem Malih başta olmak üzere Suriye muhalefetinin önemli isimleri katıldı.
Toplantıda Türk heyetine başkanlık eden Büyükelçi Ömer Önhon, muhalif grupların büyük ölçüde ittifak sağladığını, Türkiye'nin de uzlaşma için azami gayret sarf ettiğini ifade etti.
Müzakerelerin sonuçlarının bugün TSİ 17.00'da ilan edileceği, 20.00'da ise imza töreni düzenleneceği belirtildi.
-Suriye Ulusal Koalisyonu-
SUK ve diğer muhalif grupların kendi arasında yaptığı toplantılarda, Riyad Seyf'in geçiş hükümeti önerisi üzerinde anlaşmaya varılmıştı. Seyf'in önerisi çerçevesinde 50 ila 60 kişiden oluşan heyetin belirlenmesi ve bu heyetin daha sonra geçiş hükümetini kurması öngörülüyor.
Görüşmelerde, "Suriye Ulusal Koalisyonu'' (SUKO) adlı yeni bir çatı örgüt kurulması üzerinde de anlaşmaya varılırken, yeni oluşumun yapılanması, SUK ve diğer grupların oluşumdaki temsil oranı ve karar mekanizmasına yönelik ayrıntıların yine bu akşamki basın toplantısında açıklanması bekleniyor.
Mutabakat taslağına göre geçici hükümetin kurulmasının ardından SUKO feshedilecek
Suriye muhalefetini tek çatı altında toplaması öngörülen Suriye Ulusal Koalisyonu'nun (SUKO) oluşumuna ilişkin mutabakat taslağı üzerinde anlaşmaya varıldığı bildirildi.
Taslağa göre SUKO'ya üyelik tüm Suriyeli muhalif gruplara açık olacak ve tarafların temsil oranı koalisyonun tüzüğüyle belirlenecek.
Anlaşmaya göre, koalisyona üye olan taraflar hiçbir şekilde rejimle diyaloğa geçmeyecek. Rejimin devrilmesi, sembollerinin ortadan kaldırılması, "eli Suriyelilerin kanına bulaşmış herkesin hesap vermesi" sağlanacak.
SUKO'nun uluslararası alanda tanınmaya başlamasının ardından geçici hükümetin oluşturulacağının belirtildiği taslakta, geçici hükümetin kurulması ve ulusal kongrenin düzenlenmesiyle beraber koalisyonun görevinin son bulması öngörülüyor.
SUKO yöneticilerinin isimlerinin ve diğer ayrıntıların TSİ 18.00'da bir basın toplantısıyla açıklanması ve 20.00'da muhalif gruplar arasında bir imza töreni gerçekleşmesi bekleniyor.
Törene Dışişleri Bakanı Ahmed Davutoğlu da katılacak.