AK Parti İstanbul Milletvekili Erol Kaya'nın soru önergesini yanıtlayan TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, TBMM tarafından; Genel Kurul başta olmak üzere, ihtisas komisyonları, araştırma ve soruşturma komisyonları, Başkanlık Divanı, Başkan'ın kabulleri, Danışma Kurulu ile Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu toplantılarına ait tutanak hizmetlerinin yerine getirildiğini ancak siyasi parti gruplarının toplantı tutanaklarının tutulmadığını ifade etti.
Tek parti dönemi CHP grup toplantı tutanakları ile ilgili herhangi bir arşiv malzemesinin TBMM arşiv koleksiyonunda bulunmadığını bildiren Sağlam, ''Ancak, söz konusu dönem CHP arşiv belgeleri Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nde bulunmakta ve araştırmacıların hizmetine sunulmaktadır'' dedi.
Siyasi tarihin önemli isimlerine ait erişime kapalı herhangi bir arşiv malzemesinin TBMM arşiv koleksiyonunda bulunmadığını kaydeden Sağlam, TBMM İçtüzüğü'nün 71. maddesinde kapalı oturum tutanakları ve özetlerinin, kapalı oturum tarihinden itibaren on yıl geçtikten sonra yayımlanabileceği, bunların daha önce veya sonra yayımlanması hususunda Genel Kurulun işaret oyuyla karar vereceği hüküm altına alındığını anımsattı.
-Kapalı oturumlar-
2003'den bu yana TBMM'de on yılı geçmemiş ve kapalı durumu devam eden 28 oturum bulunuyor.
Bu oturumlarda ele alınan konulardan bazıları şöyle:
6 Şubat 2003: Türkiye'deki askeri üs ve tesisler ile limanlarda gerekli yenileştirme, geliştirme, inşaat ve tevsi çalışmaları ile altyapı faaliyetlerinde bulunmak amacıyla, Amerika Birleşik Devletlerine mensup teknik ve askerî personelin 3 ay süreyle Türkiye'de bulunmasına ilişkin görüşmeler.
1 Mart 2003: TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesine, yabancı silahlı kuvvetler unsurlarının altı ay süreyle Türkiye'de bulunmasına ve muharip unsurların Türkiye dışına intikalleri için gerekli düzenlemelerin yapılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresi.
20 Mart 2003: TSK'nın Kuzey Irak'a gönderilmesine, bu kuvvetlerin gerektiğinde belirlenecek esaslar dairesinde kullanılmasına ve yabancı silahlı kuvvetlere mensup hava unsurlarının Türk hava sahasını Türk makamları tarafından belirlenecek esaslara ve kurallara göre kullanmaları için gerekli düzenlemelerin hükümet tarafından yapılmasına 6 ay süreyle izin verilmesine ilişkin görüşmeler.
7 Ekim 2003: Gereği, kapsamı, sınırı ve zamanı hükümet tarafından belirlenecek şekilde TSK unsurlarının Irak'ta güvenlik ve istikrara katkı yapmak amacıyla Irak'a gönderilmesine ve bu kuvvetlerin görev ve kullanılmasına ilişkin gerekli düzenlemelerin hükümet tarafından yapılmasına ilişkin bir yıl süreyle izin verilmesi.
23 Ocak 2007: Irak'taki gelişmelerle ilgili Genel Görüşme.
20 Mart 2008: TSK'nın Kuzey Irak Operasyonu ile ilgili genel görüşme önergesinin ön görüşmeleri.
12 Ekim 2010: TSK'nın Irak'ın kuzeyinden ülkemize yönelik terör tehdidinin ve saldırılarının bertaraf edilmesi amacıyla sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere, Irak'ın PKK teröristlerinin yuvalandıkları kuzey bölgesi ile mücavir alanlara gönderilmesi ve görevlendirilmesi için yetki.
24 Mart 2011: Libya'da başlayan olaylar neticesinde ortaya çıkan şiddet ortamının sona erdirilebilmesini teminen uluslararası çabalara çok boyutlu katkıda bulunmak üzere, lüzum, sınır, kapsam, şekil, yöntem ve zamanı Hükümetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ilişkin tezkere.
20 Ekim 2011: Kürt sorunu, terör olaylarında yaşanan artış ve terörle mücadele konusundaki Genel Görüşme önergelerinin ön görüşmeleri.
26 Ekim 2011: Terör olaylarında yaşanan artış ve terörle mücadele konularında gerçekleştirilecek olan Genel Görüşme.
4 Ekim 2012: Suriye'deki durumun oluşturduğu tehdit ve riskler çerçevesinde hudut, şümul, miktar ve zamanı Hükümetçe takdir ve tespit edilmek kaydıyla, TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi ile gerekli düzenlemelerin Hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için Başbakanlık tezkeresi.