Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un anısına düzenlenen Uluslararası 4. Issık Göl Forumu’na katıldı. Katılımcılara video konferansla seslenen Başkan Altay, “Hepimiz geleceğe daha güzel bir dünya bırakmanın çabası içinde çalışıyoruz.” dedi. Forum ile eş zamanlı olarak Konya’da Hazreti Mevlana’nın vuslat yıldönümünün anıldığını hatırlatan Başkan Altay, “Hz. Mevlana ve Cengiz Aytmatov, ayrı zamanlarda dünyaya teşrif etseler de aynı kökün dalları, yakın coğrafyanın insanlarıdır. Her ikisinin de verdikleri evrensel mesajları anlamaya günümüz dünyasının büyük ihtiyacı bulunuyor. Bizler aynı ortak duyguda, aynı çınarın gövdesi olarak Hz. Mevlana’nın ve Cengiz Aytmatov’un mirasını ihya etmeye devam edeceğiz.” diye konuştu.
Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın himayesinde, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) TDBB ve Yunus Emre Enstitüsü’nün destekleriyle Cengiz Aytmatov Uluslararası 4. Issık Göl Forumu, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te başladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gönderdiği video mesajla başlayan forumun açılış oturumunda konuşan Türk Dünyası Belediyeler Birliği Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Cengiz Aytmatov’un sadece Kırgızistan veya Türk dünyası edebiyatının değil, dünya edebiyatının da en usta kalemlerinden biri olduğunu dile getirdi.
Başkan Altay, video konferans üzerinden yaptığı konuşmasında, Cengiz Aytmatov adına düzenlenen forumun, O’nun engin kültür birikimi, fikirleri ve eserleri ile aramızda yaşamaya devam ettiğinin en önemli nişanelerinden biri olduğunu söyledi. Başkan Altay, “Konya olarak Kırgızistan ile çok iyi münasebetlerimiz bulunuyor. TDBB olarak da birlikte ortak çalışmalar yürütüyoruz. Bu forumun ve ileride yapılacak benzer etkinliklerin ülkelerimiz arasında yakınlaşmayı daha da artıracağını düşünüyorum.” diye konuştu.
DAHA GÜZEL BİR DÜNYA BIRAKMANIN ÇABASI İÇİNDEYİZ
Tüm dünyanın pandemi sürecinde kısıtlamalarla hayatını sürdürmeye çalıştığı bu günlerde, Aytmatov’un evrensel mesajlarına daha fazla ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Başkan Altay, “Diller, renkler ve ırklar ayrı olsa da insanların tamamı aynı gezegende yaşamakta, aynı havayı teneffüs etmekte ve aynı güneşten yararlanmakta. Yani dünya, insanlığın ortak mirası konumunda. Hepimiz geleceği daha az sorunlu, daha güzel bir dünya bırakmanın çabası içinde çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.
TDBB olarak 30 farklı ülkeden 1.160’dan fazla üyesiyle başta Türk dünyası olmak üzere tüm dünyada huzurun ve güvenin hakim olması için gayret gösterdiklerini kaydeden Başkan Altay, “Cengiz Aytmatov anısına düzenlenen bu forumda da ortak sorunların çözümü için hep birlikte mücadele ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
HZ. MEVLANA’NIN VE CENGİZ AYTMATOV’UN MİRASINI İHYA ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Aytmatov’un bir yazar, mütefekkir, ilim adamı olduğu kadar aynı zamanda başarılı bir diplomat olduğunu da aktaran Başkan Altay, şöyle devam etti: “Güzel bir tevaffuktir ki; biz de Konya’da bu hafta büyük mütefekkir Mevlana Celaleddin Rumi’yi vefatının 747. yılında anıyoruz. Hz. Mevlana ve Cengiz Aytmatov, ayrı zamanlarda dünyaya teşrif etseler de aynı kökün dalları, yakın coğrafyaların insanlarıdır. Her ikisinin de verdikleri evrensel mesajları anlamaya günümüz dünyasının büyük ihtiyacı bulunuyor. Hz. Mevlana, ‘Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır’ diyor. Aytmatov ise, ‘Bir dal kırılmış ne çıkar, yeter ki çınarın gövdesi sağlam kalsın’ diyor. Bizler de aynı ortak duyguda, aynı çınarın gövdesi olarak Hz. Mevlana’nın ve Cengiz Aytmatov’un mirasını ihya etmeye devam edeceğiz.”
Forumun açılış oturumuna Ankara’dan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Kırgızistan Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev, AK Parti Ankara Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Asya Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı Asuman Erdoğan, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin, Maarif Vakfı Mütevelli Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün ve Kırgızistan’ın Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev de çevrimiçi olarak katıldı.