Mustafa Özyıldız

Mustafa Özyıldız

Torosların Bereketli hilalindeki Ereğli 2

Ereğli ekonomisi ve turizmi nasıl gelişir? Son yıllarda Ereğli iktisadi ve sosyal tarihi ile ilgili birkaç akademik yayın ve kitap kamu kurumlarınca basılmış olup bunun haricinde girişimcilik alanı ile Ereğli ekonomisine yönelik herhangi bir saha çalışması, yayın ve araştırma bulunmamaktadır. Bölge ile ilgili son 25 yılda yayınlanan kitap ve ilmi yayınların sayısı da çok kısıtlıdır. Bu yatırımcılar için önemli bir eksiklik kabul edilmektedir. Kentte cumhuriyet döneminin önemli projesi olan Sümerbank Dokuma Fabrikası 1937 yılından itibaren kentin sanayi kenti hüviyetinde oluşunu temin etmiş ve bu özelliğini 80’li yıllara kadar sürmüştür. 80’li yıllardan sonra bölge kırsalından artarak gelen iç göç ve bunun üzerine eklenen doğu ve güneydoğu bölgesel göçleri ile kentin demografik yapısı değişmiş olup son 40 yıl içerisinde Ereğli’nin sulamaya açılan tarım alanlarının genişlemesi sanayi kentinden tarım ve hayvancılık kentine dönüşümüne sebebiyet vermiş ,akgölün kurumasıda geri dönülemez önemli eko sistem değişikliklerine neden olmuştur. kentli sınıf dediğimiz nüfus başta Ankara, İstanbul, İzmir olmak üzere Bursa, Antalya, Mersin, Adana gibi illere göç sürecini hızlandırmıştır. Yapılan çalışmalar Ereğli dışında yaşayan 150’bin Ereğlili olduğunu göstermektedir. Bu sayıya yurt dışında yaşayan 15 bine yakın Ereğlili dahil değildir. Böylesine nüfus hareketliliğinin olduğu Ereğli’de yeni iş fikirlerinin oluşumunu yeni yatırımcıların yüreklendirilmesini ve girişimlerin desteklenmesini zorlaştırıcı, inovasyonu yavaşlatıcı bir sosyal ve kültürel zemin olduğunu söyleyebiliriz.

Ereğli bölgesi ekonomik göstergelerine göre;

Konya ili ilçeler arası gelişmişlik sıralamasında Ereğli 2. sıradadır.

Konya ili tarımsal üretim değerinin üçte biri Ereğli bölgesinden elde edilmektedir.

Konya ili sanayi üretim değerinin onda biri Ereğli bölgesinden sağlanmaktadır.

Ereğli ilçesindeki toplam istihdamın yarısını tarım sektöründe çalışanlar oluşturmaktadır. Toplam istihdamın yedide biri de imalat sektöründe çalışanlar oluşturmaktadır. Türkiye’nin toplam tarımsal hâsılası içinde Ereğli’nin payı yüzde ikibuçuk düzeyine yaklaşmıştır.

Ekonomisi ve sosyal yapısı büyük oranda tarım ve hayvancılık potansiyeline bağlı olan bu bölgede sınai ürün deseninin çeşitlendirilmesi büyük önem arz etmektedir.kişi başına yurtiçi hâsıla altıbinbeşyüz dolar düzeylerindedir. İlçede çok ortaklı oluşumlarla yatırım gayretleri ve girişimler dönem dönem olmuşsa da birkaç istisna dışında uzun soluklu olamamışlardır. İlçede hayvancılık dışında kooperatifleşme eğitim eksikliği nedeniyle yeterli bir güç oluşturamamıştır. Kooperatifleşmede ihtisaslaşma ve finans problemlerinin çözümü durumunda bugünkü durumun ilerisinde bir başarı elde edilebilecektir. Yöresel ürünlerin tanıtımı, üretilmesi, geliştirilmesi konularında köy kooperatiflerine önemli iş düşecektir. Marmara, Ege, Akdeniz bölgelerinde yöresel ürünler daha çok köy kooperatifleri marifetiyle tüketici ile buluşmaktadır. Obruk peyniri dediğimiz tulum peyniri koyun yoğurdu pekmez, sucuk ve cevizli bandırma, kiraz reçeli,turşu imalatı, aromatik ve tıbbi bitkilerin üretimi ancak o yöre köylerinin organizasyonun içinde olmaları ile başarılabilir. Meyve ve sebze üretiminde organik ürün standartlarına göre anlaşmalı firmalarla üretim sistemlerine geçilmeli ve kurutulmuş sebze talebinin artması sebebiyle kurutma tesislerinin bölgeye kazandırılması önem arz etmektedir.

Bölgede turizm yatırımlarının geliştirilmesi ve çeşitlendirilebilmesi için uygun şartlar oluşmuş durumdadır.bölge coğrafi yakınlıkları dolayısıyla kapadokya turizmi ve Antalya turizm bölgelerine eklemlenebilir durumdadır.Konya Valiliği ve mevlana kalkınma ajansınca konya ve karaman illeri için yapılan turizmi geliştirilebilecek bölgeler çalışması içerisinde Karapınar ve Ereğli ilçeleri turizmi geliştirilebilecek yöreler arasında zikredilmemektedir.Burada Ereğli ve karapınarla ilgili turizm potansiyelinin yeterince araştırılmadığı kanaatindeyiz ..Ereğlideki sivil toplum örgütlerinin ve kurumların konyada sesini tam duyuramaması gerçeği pek çok olayda olduğu gibi buradada karşımıza çıkmaktadır.ereğlideki yerel tarih araştırmacılarımızın ve ilgililerin ereğli ile ilgili tarih ve turistik değerlerimizi Konya kamuoyuna ve tüm türkiyeye tanıtma sorumluluklarınıda burada ifade etmiş olalım. Bölgemizde Kısa zaman öncesine kadar ikiyüz yatak seviyesinde olan konaklama tesisi beşyüz yatak seviyesine ulaşmıştır.Bu önemli bir gelişmedir ancak yeterli değildir. Entegre turizm projesi kapsamında tarih turizmi açısından İvriz bölgesi, Meke Tuzlası, Karapınar yer altı şehirleri ve antik dağ kaleleri, Karacadağ yanardağ ve lav tepelerinin değerlendirilmesi, gezi doğa turizmi kapsamında Hasan Dağı zirve güzergahı, Toroslar, Ereğli-Mersin güzergahı yürüyüş, traking ile İvriz baraj gölünde su kayağı etkinlikleri ,at ciftlikleri etkinlikleri Karapınar kırsalında obruk oluşumlarının değerlendirilmesi eko turizm kapsamında organik tarım ve hayvancılık köylerinin oluşturulması veya mevcut birkaç köyün proje ile bu amaca hizmet edecek şekilde yeniden yapılandırılması önem arz etmektedir sağlık turizmi acısındanda Akhüyük termal alanının değerlendirilmesi ile Çiftehan, İsmil ,Akhüyük kaplıca alanlarını içine alacak şekliyle programların geliştirilebilmesi önemlidir .turizm organizasyonları ile tur operatörlerinin faaliyetleri içerisinde özellikle Kapadokya ve konya turlarında konaklama ve destinasyon acısından ereğlinin eklenebilmesi için hızlıca harekete geçilmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.