Mustafa Özyıldız
BİR VEFAT , EREĞLİ İÇİN ÖNEMLİ BİR KAYIP ,İLİM ADAMI VE TEKNOKRAT
Geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz ,Hemşehrimiz,Şaban Karataş, 1928'de Ereğli'de Çerkez mahallesinde doğdu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ni bitiren Karataş, 30 Temmuz - 1 Kasım 1953 tarihleri arasında Ziraat Bakanlığına bağlı Elazığ Mücaadele Enstitüsü Asistanı olarak çalıştı. Karataş, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde Zootekni Kürsüsü'nde 30 Haziran 1955'te asistan, 29 Kasım 1962'de doçent, 30 Haziran 1966'da da profesör ünvanını aldı. Karataş, 18 Mart 1965 ile 30 Haziran 1966 tarihlerinde de Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölüm Başkanlığı görevlerini de yürüttü .Atatürk Üniversitesinde dekan iken TRT genel müdürlüğü görevi ile bürokrasiye geçti.
1976-77 yıllar Sadece devlet televizyonlu, devlet radyolu bugün kigünlere zamanlara pek benzemeyen pıtırak gibi bitmiş çok sayıda televizyon ve binlerce radyonun bulunmadığı ,her kafadan bir ses in çıkmadığı farklı günlerdi…Tek sesli olarak nitelendirilen o günkü Türkiye de TRT, oldukça mühim bir kurum olup Maaşı bol harcamalar oldukça geniş idi. Bu sebeple de Siyasetçilerin gözü bu kurumda idi.sağ ,sol politik mücadelesinin oldukça sert geçtiği bir dönemde hemşehrimiz bu görevde bulundu .
.Prof Dr Karataş,döneminde TRT Genel Müdürlüğü görevini aleyhinde açılan davaların gölgesinde görevini yürüttü. Danıştay'ın İsmail Cem'in görevden alınmasını sağlayan kararnameyi iptal etmesine rağmen, Demirel Başkanlığı'ndaki "Milliyetçi Cephe" hükümeti TRT Genel Müdürlüğü'ne Prof. Dr. Şaban Karataş'ın atama işlemlerini başlattı. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk de, Karataş'ın atama kararnamesini onayladı. Yapılan başvurular üzerine Danıştay,prof Dr Karataş'ın atanmasına ilişkin işlemler için 13 Şubat 1976'da yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bu arada, CHP'de Karataş'ın görevden alınması için TRT Seçim Kurulu aracılığıyla girişimlere başladı. TRT yayınları ve Genel Müdür Karataş'ın sözleri gerekçe gösterilerek Bülent Ecevit tarafından yapılan başvuru incelemeye alınarak, Danıştay "nihai" kararı verip Karataş'ın atama kararını iptal etti.
Görev süresi boyunca mahkeme kararlarının gölgesinden kurtulamayan prof dr Karataş, Aralık 1976'da "resmi görevliye hakaret ettiği" gerekçesiyle bir yurttaş hakkında dava açtı. Ankara 8. Asliye Mahkemesi'nde görülen davada, Danıştay belgeleri incelenerek Şaban Karataş'ın hukuken Genel Müdür olmadığı ve davanın düşmesi gerektiği kararı alındı. Aynı yıl, Karataş'ın Kurum içinde yaptığı birçok atama personelin Danıştay'a açtığı davalar sonucu aynı gerekçe ile iptal edildi. Karataş ancak, 22 Haziran 1977'ye kadar bu görevini sürdürebildi.
Prof dr Karataş ODTÜ Mütevelli Heyeti Üyeliği,Milli Pürodüktivite Merkezi Üyeliği,Vakıflar Bankası İdare Meclisi Üyeliği Bezm-i Alem Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanlığı,16-20 dönem Konya ve Ankara Milletvekilliği,Aydınlar Ocağı Ankara Şube Başkanlığı,(Şube başkanlığı döneminde Aydınlar Ocağı İstanbul genel merkezle ‘’ulusalcılık ‘’konusundaki görüş ayrılı ve bu husustaki tavrı kamuoyunca ve medyada dikkatle takip edilmiştir)Türk Dünyası Vakfı ve 21 Yüzyıl Vakfı,Mütevelli ve kurucu üyesi gibi sivil toplum ve kamu görevleri almış olan hemşehrimiz prof dr Şaban Karataş kentimizin yetiştirdiği en önemli isimler arasında yer almakta olup kentimize de önemli hizmetlerde bulunmuş herhangi bir işi için ,Ankara ya giden binlerce hemşehrimizin ofisi yıllarca ilk durak yeri olmuştur. Binlerce öğrenci yetiştirmiş akademisyen olarakta bürokrat olarak ta ülkemize pek çok alanda emeği geçmiş şahsiyetler içinde de mümtaz bir yer edinmiştir.
Buradan, Türki Cumhuriyetler ve Türk Dünyası Vakfı çalışmaları bünyesinde de bir süre beraber çalıştığımız değerli hocama Allahtan Rahmet ailesine ve yakınlarına Metanet ve sabırlar diliyorum
Mekan-ı Cennet Olsun
Mustafa Özyıldız
Kastamonu Üniversitesi/Müdür
-BİLGİ NOTU-
TRT'nin sırası ile görev yapmış genel müdürlerini
bir anımsayacak olursak
Şeçilen Genel Müdürler her meslek grubundan olabilmiştir, Asker,Ekonomist ,Akademisyen ,Hukukçu olabildiği gibi ,TRT kökenli olanlarda ve meslek içerisinden gelenlerde vardı. (Cengiz Taşer,Doğan Kasaroğlu, Kerem Aydın Erdem )
Adnan Öztrak (Mayıs 1964-Haziran 1971)
Musa Öğün (Temmuz 1971-Ağustos 1973)
İsmail Cem Şubat 1974-Şubat 1975)
Nevzat Yalçıntaş (Mayıs 1975-Kasım 1975)
Şaban Karataş (Ocak 1976-Hazİran 1977)
Cengiz Taşer (Nisan 1978-Aralık 1979)
Doğan Kasaroğlu (Aralık 1979-0cak 1981)
Macit Akman (Ocak 1981 Mart 1984)
Tunca Toskay (Mart 1984-Mart 1988)
Cem Duna (Mart 1988+Nisan 1989)
Kerim Aydın Erdem (Temmuz 1989-1993)
Tayfun Akgüner (Temmuz 1993-Eylül 1996)
Şenol Demiröz
İbrahim Şahin
Şenol Göka
olarak sayabiliriz,
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.